SAHİH-İ MÜSLİM

Bablar Konular Numaralar  

LİBAS BAHSİ

<< 2102 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

78 - (2102) حدثنا يحيى بن يحيى. أخبرنا أبو خيثمة عن أبي الزبير، عن جابر. قال:

 أتي بأبي قحافة، أو جاء، عام الفتح أو يوم الفتح، ورأسه ولحيته مثل الثغام أو الثغامة. فأمر، أو فأمر به إلى نسائه، قال (غيروا هذا بشيء).

 

[ش (الثغام أو الثغامة) قال أبو عبيد: هو نبت أبيض الزهر والثمر. شبه بياض الشيب به. واحدتها ثغامة. وقال ابن الأعرابي: شجرة تبيض كأنها الثلج].

 

{78}

Bize Yahya b. Yahya rivayet etti. (Dediki): Bize Ebu Hayseme, Ebû'z-Zübeyrden, o da Câbir'den naklen haber verdi. Câbir şöyle demiş:

 

Fetih yılında —yahut fetih gününde— Ebû Kuhâfe'yi getirdüer —yahut geldi—, başı ve sakalı seğam —yahut seğame çiçeği — gibiydi. Kadınlarına emir buyurdu —yahut emredildi —

 

«Bunu bir şeyle değiştirin!» buyurdular.

 

 

79 - (2102) وحدثني أبو الطاهر. أخبرنا عبدالله بن وهب عن ابن جريج، عن أبي الزبير، عن جابر بن عبدالله. قال:

 أتي بأبي قحافة يوم فتح مكة. ورأسه ولحيته كالثغامة بياضا. فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم (غيروا هذا بشيء، واجتنبوا السواد).

 

{79}

Bana Ebû't-Tâhir de rivayet etti. (Dediki); Bize Abdullah b. Vehb, İbni Cüreyc'den, o da Ebû'z-Zübeyr'deıı, o da Câbir b. Abdillah'dan naklen haber verdi. (Şöyle demiş) :

 

Mekke'nin fethedildiği gün Ebt Kuhâfe'yi getirdiler, başı ve sakalı seğame çiçeği gibi beyazdı. Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

 

«Bunu bir şeyle değiştirin ama siyaha boyamaktan kaçının!» buyurdular.

 

 

İzah:

Ebû Kuhafe. Hz. Ebû Bekr Osmani'dır. Mekke'nin fethedildiği gün müslüman olmuştur.

 

Seğam veya Seğame: Beyaz çiçekli ve beyaz yemişli bir nebattır. Ağaran saçların beyazlığı buna benzetilmiştir. İbni Arabi :

 

«Seğame tuz gibi bembeyaz olan bir ağaçtır.» demiştir.

 

Kaadi îyâd diyor ki: Sahabe ve tabiinin selefi saç boyamak ve boyanın cinsi hususunda ihtilâf etmişlerdir. Bazıları boyamayı terketmenin efdal olduğunu söylemiş ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den ağaran saçları değiştirmeyi yasak ettiğine dair hadîs rivayet etmişlerdir. Çünkü Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ağaran saçlarını değiştirmemiştir. Bu kavil Ömer, Ali, Übeyy (Radiyollahu anhum) ile diğer bazı ashabdan rivayet olunmuştur.

 

Bir takımları saç boyamanın efdal olduğunu söylemişlerdir. Sahabe ile Tabiinden ve onlardan sonra gelenlerden bir cemâat saçlarını boyamışlardır. Delilleri Müslim'in ve başkalarının rivayet ettikleri hadislerdir. Sonra bunlar ihtilâf etmişler ve ekserisi saçlarını sarıya boyamışlardır. İbni Ömer, Ebû Hureyre ve daha başkaları bunlardandır. Bu kavil Hz. Ali'den de rivayet olunur, içlerinden bir cemâat saçlarını kına ve kütüm denilen boya ile, bâzıları zâferanla, bir cemaat da kara boya ile boyamışlardır. Bu Hz. Osman'la Hz. Ali'nin oğulları Hasan ve Hüseyin'den, Ukbe b. Âmir'den İbni Sîrin'den ve diğer bazı zevattan rivayet olunmuştur.)

 

Bu babda Taberânî de şunları söylemiştir: «Doğrusu şudur ki, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den gerek ağaran saçların boyanması, gerekse bundan nehiy buyurulması babında rivayet edilen hadîslerin hepsi sahihtir. Bunların arasında tenakuz da yoktur. Boyama emri Ebû Kuhâfe gibi saçları fazla ağaranlaradır. Nehiy ise henüz saçı ağarmaya başlayanlaradır. Selefin boyayı boyamama hususundaki ihtilâfı kendilerinin değişik hallerine göredir. Bununla beraber bu husustaki emir ve nehiy bilicma vucûb için değildir. Bundan dolayıdır ki: Selef bu hususta birbirlerini tenkîd etmemişlerdir. Boyama veya boyamama hususunda nasih ve mensuh bulunduğunu söylemek caiz değildir.»

 

Kaadî Iyâd'la diğer bazı ulema bu rnes'eleyi iki şekilde hulâsa etmişlerdir :

 

1- Bir yerde saç boyamak âdetse. saçları boyamamak, o âdete karşı çıkmak ve böylece şöhret bulmaktır ki, mekruhtur. Aksi de böyledir. Yâni bir yerde ağaran saçları boyamamak âdetse, orada saç boyamak mekruh olur.

 

2- Bu işi ağaran saçın hâline göre değişir. Bir kimsenin ağaran saçiarı tertemiz olup, boyalı saçtan daha güzel durursa, bu kimsenin saçlarını boyamaması evlâdır. Böyle değil de çirkin ve iğrenç bir manzara arzediyorsa boyamak evlâdır.